Menedzserbetegség és –szűrés

A menedzserbetegségről

 

A betegség elnevezése a leginkább veszélyeztetett foglalkozásúakra utal: a magas beosztásban, vezető pozícióban folyamatosan stressznek kitett munkakörben dolgozókra. Az elnevezés tulajdonképpen pontatlan, mert ez a betegség bárkit érinthet, kortól, nemtől, életkortól, munkahelytől, beosztástól függetlenül és ugyanúgy érinthet munkanélkülieket vagy akár kismamákat is, akik túlhajszolt életmódban, túlzott mértékű stresszben élnek. Ennek oka, hogy minden ember különböző mértékben dolgozza fel és éli át a munkahelyi vagy akár a magánéleti nehézségeket.

A betegség alapja a folyamatos stressz helyzet, a túlhajszoltság, ismétlődő vagy folyamatos konfliktus- és krízishelyzetek, valamint a pihenés, regeneráció kiesése. Jellemző a folyamatos megfelelési kényszer, nagy jelentőségű döntési helyzetek, az állandó rohanás, az újabb és újabb feladatok, - konfliktusok, melyek megoldása szinte lehetetlennek tűnik, nem elég a rendelkezésre álló idő, az egyén úgy érzi állandó készenlétben kell állnia, ahhoz, hogy megfeleljen a munkahelyi vagy magánéleti elvárásoknak. Elmarad a pihenés, kikapcsolódás és a szociális – vagy családi kapcsolatok elfelszínesednek.

A betegség kialakulásának középpontjában tehát a folyamatosan fennálló stressz áll.

Stressz hatására az ún. szimpatikus idegrendszer aktiválódik, olyan idegrendszeri és hormonális változások történnek, melyek a szervezet felkészítéséért felelősek a fokozott igénybevétellel szemben, a szervezet készenléti állapotba kerül: emelkedik a vérnyomás, a pulzusszám, a vércukorszint, csökken a gyomor- és bélrendszer aktivitása. Ez egy hasznos alkalmazkodási reakció, azonban tartós fennállása hosszú távon káros. Egy idő után testi- és lelki panaszok, tünetek jelennek meg: türelmetlenség, ingerlékenység, fáradékonyság, érzelmi labilitás, szívdobogásérzés, fejfájás, szédülés, alvászavar, izületi panaszok, mellkasi fájdalom, szexuális problémák.
A kialakuló életmód helytelen szokásai (mozgásszegény életmód, egészségtelen étrend) és a gyakori szenvedélybetegségek további egészségkárosodáshoz vezetnek.

A stressz számos betegség kialakulásában jelentős szerepet játszhat: immunrendszer gyengülése, magas vérnyomás betegség, szív – és érrendszeri betegségek (koszorúér betegség, ritmuszavarok), gyomor és bélrendszeri betegségek (refluxbetegség, gyomorfekély, puffadás, iritábilis bélbetegség) és pszichiátriai betegségek (depresszió, pánik szindróma).

www.drnagylaszlo.hu
2010